Dobojski funkcioneri doniraju sredstva za kupovinu respiratora

Dobojski predstavnici zakonodavnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH, Savjetu ministara, Vijeću naroda i privrednici doniraće sredstva nagradski račun posebnih namjena. Poslanici se odriču paušala, a ostale uplate se kreću do 10.000 maraka. Novac će biti utrošen za nabavku respiratora lokalnoj bolnici. 

- Mi smo sredstva za nabavku 20 respiratora plus toga 7 respiratora bolnica to je 27 i 2 imamo respiratora koje bi trebali dobiti kroz donaciju, na taj način gradska bolnica Sveti apostol Luka pored ova 3 imala bi 32 respiratora, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Akciju su podržali i pojedini građani. Srpska pravoslavna crkva, kompanija  EFT, privrednici Teslića, opština Stanari neki su od donatora. Respiratori će dobro doći, iako do sada u dobojskoj bolnici nije bilo oboljelih od korona virusa koji su imali potrebu za njima. 

- Za sada nismo imali nijednog pacijenta sa takvom kliničkom slikom za koju smo morali korsititi respiratore mi imamo 3 respiratora od toga je jdan prenosni i 2 su linijska, nismo imali potrebu, ti respiratori se sada koriste za druge bolesti, kaže Mladen Gajić, direktor JU Bolnica Sveti apostol Luka Doboj. 

U Domu zdravlja ne koriste respiratore, a opreme za sada imaju dovoljno. Nadziru karantine, rade 24 časa, a svakodnevno dobijaju pomoć 

- Oprema koja je potrebna je je laboratorijski mapetrijal, toga imamo i lična zaštitna oprema,to su zaštitna odijela  maske, rukavice, viziri i dosta je ljudi zaista doniralo, kaže Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj. 

Na području Doboja 492 osobe su  u izolaciji, dok ih je  700 izašlo iz nadzora. Čekaju se rezulattai 26 testova, a za sada je u Doboju zaražena jedna osoba. Uz ljekara iz Doboja u bolnici se od korona virusa liječi i jedna osoba iz Teslića.

Tagovi: