Dobojski Dom učenika dobio novi vešeraj

Dom učenika u Doboju dobio je novi vešeraj. Opremu u vrijednosti oko trideset hiljada maraka donirao je Grad Doboj. U cilju što kvalitetnijih uslova za smještaj oko 130 korisnika, gradonačelnik Boris Jerinić je najavio pomoć ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi i u narednom periodu.

Domski vešeraj zahvaljujući Gradu Doboju sada je opremljen profesionalnim mašinama, kao što su perilica i sušilica za veš, kao i valjak za peglanje. Sve to nabavljeno je zahvaljujući Gradskoj upravi čiji su predstavnici prije nekoliko mjeseci posjetili ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu i uvjerili se u loše uslove, te odlučili da ih poboljšaju. Za vešeraj, koji će se koristiti za domski inventar je donirano oko 30 hiljada maraka, ali tu se pomoć neće zaustaviti, kaže gradonačelnik Boris Jerinić. Prioriteti u narednom periodu su uređenje kupatila i mokrih čvorova.

-Mi smo to na prošlom sastanku i dogovorili. Trenutno smo u fazi gdje će Grad Doboj izdvojiti sredstva za sanaciju mokrih čvorova, odnosno dijelova koji su za učenike svakako najbitniji, kao što su tuš kabina i higijenski dio. Pored toga, menadžment i g. Šumatić imaju projekat vezan za energetsku efkasnost za koji ćemo zajednički tražiti da obezbijedimo sredstva za taj dio. Cilj i želja nam je da popravimo ovdje uslove kako za korisnike Doma učenika, tako i za zaposlene. To smo učinili i današnjim činom puštanja u pogon nove vešerajnice, koja je potpuno opremljena najsavremenijom opremom – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Projekat je realizovan u dvije faze. Prva se odnosila na osposobljavanje podrumskih prostorija koje su bile devastirane od poplava iz 2014. godine, a potom je uslijedila nabavka opreme. Direktor Doma Saša Šumatić zahvalio je Gradu na pomoći, bez čije podrške, kao kaže, ovaj posao ne bi bilo moguće realizovati.

-Ovo je za nas veliki projekat i uopšte ne bi mogao biti ostvarljiv da nije bilo inicijatora i pokretača te ideje, a to je naš poslanik u Predstavničkom domu Parlemantarne Skupštine Bosne i Hercegovine g. Obren Petrović. Takođe, i svi ostali iz Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom g. Borisom Jerinićem su prepoznali ovaj projekat. Oni su nam dali punu podršku i finansijsku pomoć da bi uopšte mogli realizovati ovaj projekat – rekao je Saša Šumatić, direktor JU„ Dom učenika” Doboj.

Nova oprema najviše je obradovala zaposlene u vešeraju, koji će, kako kažu, zahvaljujući savremenim mašinama uštediti i vrijeme i energiju.

-Ovo će nam dosta olakšati posao. Do sada smo imali ove male mašine i radila sam sa peglom. Biće nam dosta lakše jer sada imamo valjak za peglanje, sušilicu i industrijsku mašinu – izjavila je Dragana Jović, radnica u vešeraju.

Pred dobojskim Domom učenika, koji je sagrađen šezdesetih godina je još mnogo posla, kako bi objekat zasijao u punom sjaju. Korak po korak i uz podršku lokalne vlasti, menadžment ove ustanove se nada da će u narednim godinama nivo usluge podići na veći nivo. Nakon vešeraja i sanacije kupatila, planirana je i realizacija projekta energetske efikasnosti koja podrazumijeva zamjenu fasade i stolarije.

 

 

RTV Doboj