Doboj obilježio Dan grada

Na dan kada je “Dubrovačkom poveljom” 1415. godine u pisanim tragovima prvi puta pronađeno pominjane Doboja, danas je svoj dan skromno obilježio i ovaj grad na tri rijeke.

Tim povodom je gradonačelnik Boris Jerinić sa potpredsjednikom Skupštine grada Doboj Murvetom Bajraktarevićem na Spomen kosturnicu žrtvama II svjetskog rata položio vijence.

Jerinić je sa predsjednikom Skupštine grada, Milošem Bukejlovićem i sekretarom SG Veliborom Jerinićem posjetio i Spomen sobu poginulim borcima otadžbinskog rata u nekadašnjem Domu vojske, koji je sada u vlasništvu Grada.

Odali su počast, položili vijence svjesni činjenica, kako je istakao dobojski gradonačelnik, da je srpski narod svuda pokušavao samo da odbrani svoj identitet, jezik, kulturu, pismo i vjeru. Istim povodom je Jerinić danas položio vijenac i kod spomenika podignutom u pomen na koncetracioni logor za Srbe, koji je bio u Doboju za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Spomenik je podignut u blizini dobojske željezničke stanice, na mjestu gdje su se nalazile konjušnice austrougarske vojske u koje su zatvarani i mučeni logoraši.

U sklopu obilježavanja Dana grada gradonačelnik je pred vikend svečano otvorio sportsku manifestaciju "Kup Trebave 2020" u Osječanima, a ta svečanost je bila i u čast i povodom obilježavanja 28 godina od proboja "Koridora života".

Služen je i parastos poginulim borcima sa Trebave.

UČENICI

Svoje mjesto u obilježavanju Dana Doboja imali su i učenici, za koje je upriličen prijem u Skupštini grada.

"Za nas je ovo izuzetan dan, ispunjen iskrenošću, ljubavlju i budućnošću. Čast i zadovoljstvo bilo mi je ugostiti vukovce i učenike generacija osnovnih i srednjih škola Grada Doboja. Srećan vam Dan grada omladino", bile su riječi gradonačelnika Jerinića u obraćanju učenicima.

Lj. Đ.

Tagovi: