Doboj će za deset godina sniziti emisiju štetnih gasova za 40 odsto

Predstavnici dobojske Gradske uprave i UNDP-a izvršili su danas primopredaju dokumenta Akcioni plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena – SECAP, prema kojem Doboj u narednih 10 godina treba da za 40 odsto snizi emisiju štetnih gasova, za šta je predviđeno 65.000.000 evra.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je novinarima da se Akcionim planom grad obavezao da će predviđene mjere finansirati sa 30 odsto sredstava, a preostali iznos međunarodni donatori, i da je zadovoljan što je ova lokalna zajednica prva iz grupe od 37 opština i gradova u BiH završila i usvojila ovaj dokument.

On je zahvalio predstavnicima UNDP-a za najavljenu podršku da Akcioni plan bude realizovan prema predviđenim troškovima.

Jerinić je kao jednu od mjera ovog dokumenta naveo sprovođenje energetske efikasnosti na javnim objektima i najavio da će budući objekat lokalnog Administrativnog centra imati solarne panele i tako obnovljivim izvorima energije smanjiti emisiju štetnih gasova.

On je ukazao i da se niz projekata oslanja na uređenje korita rijeke Bosne, postavljenje video-nadzora na lokacijama gdje nastaju divlje deponije, da bi one bile kontrolisane.

Šef regionalne kancelarije UNDP-a Doboj Siniša Ubiparipović rekao je da je Doboj tokom poplava 2014. godine na težak način osjetio posljedice klimatskih promjena i naveo da usvojeni dokument treba da bude putokaz Gradskoj upravi i građanima kako da se smanji uticaj klimatskih promjena.

“Važno je napomenuti da ovaj dokument nije samo obaveza lokalne uprave, ovdje su obaveze i privatnog sektora, privrednih društava, ali i građana”, istakao je Ubiparipović i pozvao građane da svoj karbonski otisak mogu da provjere na internet stranici www.tvojco2.ba.

Načelnik gradskog Odjeljenja za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj Dijana Kalinić rekla je da je na prošloj sjednici lokalnog parlamenta usvojen dokument Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Doboja za period do 2030. godine, kojim se grad obavezuje da će, u odnosu na baznu 2013. godinu, sniziti emisiju štetnih gasova za 40 odsto.

srna.rs

Tagovi: