Bravo: Djevojke majstori karatea i regionalne karate sudije

Trener Karate kluba "Mladost" Zoran Vukić uči djecu iz Kostajnice ovoj japanskoj borilačkoj vještini koja koristi sve dijelove tijela u svrhu samoobrane, a njen smisao je osnaživanje ličnosti i poštovanje protivnika.

Među najboljim njegovim učenicima su Tamara Milošević, Miljana Vujasin i Ljupka Adamović.

Ove djevojke su majstori karatea, vlasnice crnog pojasa i odnedavno regionalne karate sudije.

Tamara Milošević (23) trenira karate od prvog razreda osnovne škole i već je 16 godina u ovom sportu. Vlasnik je crnog pojasa - drugi dan, završila je visoku medicinsku školu u Prijedoru, više nije takmičar, ali pomaže kao trener u klubu.

Tamara kaže da je karate postao važan dio njenog života bez koga ne može zamisliti svakodnevicu.

"U početku je to bilo čisto da se bavim nekim sportom, međutim, vremenom sam jako zavoljela karate i ne mogu više da zamislim da prestanem da treniram", objašnjava Tamara.

Ova djevojka je stručnjak za kate koje su umjetnički prikaz karatea i u kojima se cijeni tehnika i nema kontakta sa protivnikom.

"Davno sam se odlučila za kate, najprije zbog povreda, a kasnije sam shvatila da ih više volim nego borbe. U ovoj disciplini sam osvajala medalje na prvenstvima Republike Srpske i BiH i zadovoljna sam rezultatima", navodi Tamara.

Kate su specijalnost i Miljane Vujasin (20) koja je vlasnik crnog pojasa – drugi dan i još učestvuje u takmičenjima.

Pretprošle godine Miljana je na Prvenstvu BiH u seniorskoj konkurenciji u katama osvojila srebrnu medalju, čime je stekla status reprezentativca i pravo učešća na Balkanskom prvenstvu, ali problem su bile finansije i nije mogla otići.

"Treniram od malih nogu i ostala sam u ovom sportu jer ga volim. Karate mi je na neki način postao stil života", objašnjava Miljana.

Ljupka Adamović (18), koja trenira od svoje sedme godine, vlasnik je crnog pojasa – prvi dan, takmiči se u borbama i osvajač je medalja na prvenstvima Srpske.

"Potrebno je puno truda i odricanja, ali to nije teško ako se bavite sportom koji volite. Karate je sport koji je dobar za koordinaciju pokreta i zdravlje uopšte.

Postojao je jedan krizni period u pubertetu kad sam htjela odustati, ali nisam zahvaljujući upornosti trenera i roditelja i danas sam im zahvalna što sam nastavila trenirati", ističe Ljupka.

Ona kaže da nema straha od povreda, jer je karate sport u kome je važna disciplina i poštovanje protivnika.

Djevojke u bile ponosne kad su položile ispit za karate sudije, ali i srećne jer su ostvarile još jedan od ciljeva.

"Išle smo na pripreme u Prijedor i učile iz sudijskog pravilnika, ali nije bilo mnogo teško, dosta toga smo znale jer smo radile takmičarski karate. Osim toga, imale smo pomoć trenera, pa smo bolje shvatile neke situacije iz pravilnika", priča Ljupka.

Da bi jedan karate sudija bio dobar u svom poslu, mora da bude objektivan, da se pridržava principa i pravilnika, da bude autoritet na tatamiju i dostojan svog posla.

Sudija mora da bude čvrst, odlučan i glasan da bi svi čuli šta govori, odnosno da i svojim fizičkim stavom pokaže autoritet.

"Dosta je sitnica na koje bi sudija trebalo da pazi. Tokom cijelog takmičenja mora da bude skoncentrisan na svaku borbu i svaku katu, što nije jednostavno. Najteže je kad se takmiči neko iz našeg kluba, jer je teško biti objektivan", uz osmijeh objašnjava Tamara.

Iako principijelnost i autoritet ističu kao najvažnije osobine jednog sudije, djevojke nisu tako odlučne kada je u pitanju njihov trener Zoran Vukić.

"U karateu je dozvoljeno da trener bude u blizini tatamija i posmatra borbu svog takmičara, čak i da dobaci koji savjet, ali ako ometa borbu, odnosno takmičare, sudija ima pravo da ga udalji.

Međutim, mi bismo dobro razmislile ako bismo došle u situaciju da moramo udaljiti našeg trenera, zbog poštovanja prema njemu", saglasne su sve tri djevojke kojima je njihov trener veliki autoritet, prenosi Srna.

A, Vukić ima samo riječi hvale za svoje učenike.

"Dokaz o mogućnosti napredovanja u karateu su ove tri djevojke sa kojima se družim već dugi niz godina. Veliki je podvig što su uopšte ostale toliko dugo u klubu, a evo sad smo sve krunisali nekim sljedećim korakom, a to je polaganje ispita za sudije, na čemu im iskreno čestitam, bile su odlične. Ovo je veliko dostignuće, ne samo za njih, nego i za mene i za klub", navodi Vukić.

Tagovi: