Dervenćani šestu godinu zaredom biciklima stigli u Smoljanu kod Bosanskog Petrovca

Njegujući prijateljstvo rođeno u poslijeratnim godinama, četvorica Dervenćana su biciklima prevalili put dug 200 kilometara do sela Smoljana u Bosanskom Petrovcu, gdje će prisustvovati proslavi 110 godina od podizanja hrama Svetog proroka Ilije.

Vožnju prijateljstva, kako je nazivaju, prvi put vozili su 2015. godine, vozeći iz Dervente, preko Prnjavora i Banjaluke, savladavajući uspone i krivine na Manjači, preko Ključa sve do Bosanskog Petrovca. Ove godine na slavu hrama stigli su biciklisti Duško Živanić, Duško Tamindžija, Danijel Sidlik i Zlatko Sidlik, a podrška na ovom putovanju bili su im Davor i Gabrijel Sidlik i Ljubiša Đuričić.

- Već šest godina dolazimo na slavu hrama koji je bio porušen u ratu. Mnogi Smoljanci su u tim teškim godinama utočište pronašli u Derventi. Neki su se vratili na svoja ognjišta, a ima i onih koji su ostali u gradu na Ukrini. Veze među nama su neraskidive. Dolazimo biciklima da iskažemo poštovanje i očuvamo prijateljstvo - rekao je Živanić za "Glas Srpske". Dodao je da uprkos visokim temperaturama nisu željeli da prekinu tradiciju, a na putovanju koje je trajalo deset časova, najteže je bilo savladati planinske prevoje.

- Vjetar preko Manjače nam je otežavao vožnju, a osim toga teško je savladati i posljednji uspon, Lanište, između Ključa i Bosanskog Petrovca - ispričao je Živanić, naglasivši da se umor brzo zaboravi uz prijatnu petrovačku klimu i ljubazne domaćine.

Bicikliste je, kao i ranijih godina, dočekao i ugostio paroh smoljanski Bojan Mitrić, koji je takođe porijeklom iz Dervente, piše Glas Srpske.

- Ideja je rođena spontano nakon što sam ja došao u Bosanski Petrovac. Pozvao sam ih da dođu biciklima i u šali kazao da ću im ispeći jagnje. Nije dugo prošlo, oni su se organizovali i došli i od tada je to postalo tradicionalno druženje uoči Ilindana. Oni su oduševljeni ovim našim krajevima i siguran sam da ćemo i u godinama koje dolaze nastaviti da jačamo prijateljstvo između Dervenćana i Petrovčana - poručio je Mitrić.