CIKlon u Doboju

Rezultati lokalnih izbora, održanih u novembru, još nisu potvrđeni u dvije lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Građani potvrđivanje njihove (ne)volje čekaju u Srebrenici i Doboju. Centralna izborna komisija (CIK) BiH, odgađanjem donošenja odluka o izborima u pomenutim lokalnim zajednicama, javnosti šalje poruku da je nesposobna, te otvara sumnju i u potvrđene izborne rezultate u drugim gradovima i opštinama.

Piše: Svjetlana Šurlan, dugogodišnja novinarka unutrašnje politike

CIK ne bi trebala da dozvoli da javnost dugo drži u neizvjesnosti jer tako samo potvrđuje ono što dio političkih partija tvrdi, a to je da su članovi CIK-a pod političkim uticajem.

CIKlon u Doboju bjesni još od izbornog dana kada svim posmatračima nije dozvoljeno prisustvo na biračkim mjestima. Desetine posmatrača povuklo se sa biračkih mjesta, protestovalo ispred Gradske uprave, bacali su akreditacije, tražili ponavljanje... ali vjetrovi im nisu išli na ruku i izbori su održani.

Vjetar u leđa dobio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je u Doboju po prvi put osvojio mjesto gradonačelnika, iako su to ostvarili s nekadašnjim istaknutim SDS-ovcem Borisom Jerinićem.

Jerinić je u više navrata svojim istupima pokušao da animira javnost da se izvrši pritisak na CIK da potvrdi izborne rezultate, spominjao je blokadu magistralnog puta, a jedna od zanimljivijih činjenica koju je istakao je da stari odbornici ne mogu da vjenčavaju parove u Doboju.

Poseban rezultat postigla je i mlada perjanica SNSD-a Sanja Vulić koja je na preko 20 biračkih mjesta imala nevjerovatnih 100 odsto glasova svoje stranke kao kandidat za odbornika u Doboju.

Upravo je Vulićka ta koja je prije nekoliko dana pokrenula novu oluju podnošenjem krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv članova CIK-a i predsjednika SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića zbog, kako je navela, zloupotrebe položaja i nanošenja štete gradu Doboj.

„Postoji sumnja da su predsjednik CIK-a i pet članova počinili i još uvijek čine zloupotrebu položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH. Takođe, postoji osnov sumnje da su ovakvo postupanje prijavljenih članova CIK-a osmislili, podstrekavali, pomagali i da to još uvijek rade predsjednici političkih partija u RS, Šarović i Borenović“, istakla je, između ostalog, Vulićeva.

Iako su u SNSD-u od izbora članova CIK-a tvrdili da je ta komisija pod političkim uticajem i nezakonito izabrana, pristankom na izborni proces pogazili su svoje riječi. Nedosljednost se vidi i po tome što SNSD-u ne smeta rad CIK-a u 42+3 lokalne zajednice u kojima su pobijedili i za koje je CIK utvrdio rezultate. CIK je za Vulićku bio kredibilan kada joj je dodijelio mandat u Parlamentu BiH.

Sve ovo u javnosti izaziva zgražavanje i nepovjerenje u izborni proces, u demokratiju. Povjerenje u institucije je davno izgubljeno, a u partije nikada nije ni postojalo.

Za sada Vulićki ostaje da se moli svome bogu (poznato je ko je njen bog) da preko Tužilaštva BiH, čije rukovodstvo takođe vjeruje u istog boga, izvrši pritisak da CIKlon ne razori Doboj. Ponavljanje izbora značilo bi bacanje para, a zbog lošeg Izbornog zakona, zbog „papaka“ i zbog kupovine biračkih odbora i glasova, rezultat bi bio isti. Možda bi samo Vulićka izgubila koji procenat glasova u odnosu na stranku.