Britanski mediji o godišnjici operacije koja je Stefanu iz Laktaša promijenila život

 Prošlo je 20 godina otkako je, tada četvorogodišnji dječak, Stefan Savić operisan u Velikoj Britaniji i to uz nesebičnu pomoć čitalaca Dorset Echo-a, piše ovaj britanski list u današnjem izdanju.

Naime, dječak je rođen sa urođenim deformitetom na licu, a danas je mladi čovjek koji ima svoj posao u BiH, a uskoro će se i oženiti, s obzirom da ima vjerenicu. 

Stefanov deformitet nije bilo moguće izliječiti u BiH, a za operaciju je bilo neophodno 140.000 funti.

Tu na scenu stupa bivši vojnik Vejn Ingram, iz Portlanda, koji je pokrenuo akciju i apelovao na sve da doniraju sredstva kako bi promijenili život ovom mladiću, kojeg je on upoznao dok je bio raspoređen u BiH 2003. godine.

Vejn je uspio da organizuje da Stefan doputuje u Veliku Britaniju 2003. godine, prije prve operacije u Grejt Ormond hospital, koju je izveo profesor Dejvid Danavej, koji je velikodušno ponudio usluge besplatno, dok je Ingram plaćao karte, vize i smještaj za Stefana i njegovu porodicu.

Nakon toga, čitaoci Echo-a su nastavili da podržavaju Stefana kojeg su, nakon te prve operacije, čekale još četiri.

Danas ovaj mladić ima život poput svih svojih vršnjaka, a povremeno svira u lokalnom bendu.

Vejn Ingram prisjećajući se tog vremena kaže:” Vjerujem da se neke stvari dešavaju s razlogom, jer tada nisam imao sastanak sa šefom lokalne policije, nikada ne bih upoznao čovjeka iz Ministarstva odbrane koji me je upoznao sa Stefanovim ocem Milošem, a koji je radio s njim”, kaže Ingram te dodaje:

Bio sam očajan kada sam vidio sliku tog malog dječaka i, iako nisam mogao tada obećati da ću pomoći, uradio sam sve što sam mogao. -

Nakon što je dobio dozvolu od nadređenih starješina, Vejn je organizovao prikupljanje pomoći pa čak i fudbalsku utakmicu kako bi skupili što više novca. Tada su čitaoci Dorset Echo prvi put i upoznali Stefana:

Reakcija ljudi je bila nevjerovatna. Novac i pomoć su odmah uslijedili, prvo od lokalnog biznismena Kelvina Stouna, koji ne samo da je platio put porodici Savić, svaki put kada bi morali doputovati, već i on prikupljao donacije, a mene upoznao sa mnogim ljudima - kaže Vejn.

On dodaje da je bio istinski oduševljen velikodušnošću naroda u Dorsetu kao i praćenjem lokalne štampe o razvoju situacije: 

Stefanove operacije su bile u potpunosti uspješne i evo, i danas, nakon 20 godina, ja sam ostao veliki prijatelj sa tom porodicom. A, opet, te operacije ne bi bile moguće bez novca koji je doniran i za koji smo porodica Savić i ja neizmjerno zahvalni - rekao je Vejn Ingram, koji je u međuvremenu napisao i knjigu “Vojnik i dječak” o svom prijateljstvu sa Stefanom, a koja će biti objavljena ovog ljeta.

nezavisne.com

Tagovi: