Boris Jerinić ostaje gradonačelnik Doboja

SNSD-ov Boris Jerinić sa osvojenih 34.734 glasa ili 82,3 posto, novi je stari gradonačelnik Doboja. Iza sebe je ostavio socijalistu Srđana Todorovića, koji je dobio povjerenje 13 odsto glasača, dok je SDS-ov kandidat Cvijan Filipović osvojio 4,8 posto glasova. Jerinić poručuje da će naredne četiri godine, voditi Doboj poznatim putem.

"Puno projekata koji su započeti, puno obaveza pred nama i ovo nije pobjeda pojedinca ovo je pobjeda grada Doboja, grad Doboj želi da ide krupnim korakom naprijed", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

U skupštini će SNSD imati apsolutnu većinu. Jedna su od pet partija koje su prešle cenzus i čeka ih 22 do 24, od 31 mandata. U klupe će i po dva odbornika Socijalističke partije, DEMOS-a, koalicije Doboj u srcu, te jedan odbornik DNS-a. 

"I sve one nepravilnosti koje su se dešavale, a ja kažem da one nisu mogle uticati na rezultat, neće moći da utiču da se bilo kakva odluka donese, što mnogi očekuju, da bi se ovaj rezultat mogao promijeniti", ističe Nenad Paleksić, predsjednik GIK Doboj. 

Opozicija ipak ne odustaje od zahtjeva da se izbori ponište. Pet poltičkih subjekata potpisalo je zajedničku izjavu i proslijedilo je CIK-u. 

"I u narednim danima ćemo za sva ona biračka mjesta gdje dobijemo izvještaje odnosno prikupljamo podatke i gdje imamo sumnja da su se desile izborne krađe još tokom noći podnijeti krivične prijave protiv predsjednika biračkih odbora i članova biračkih odbora pojedinačno", kaže Srđan Todorović, SP Doboj, prenosi ATV.

Gradskoj izbornoj komisiji stigao je 251 prigovor.

Većina se odnosila na nemogučnost pristupa posmatrača biralištima. Izbore je obilježila i velika izlaznost, od čak 73 odsto, kao i činjenica da SDS, nakon tri decenije i sa svega 400 glasova, nije prešao izborni prag.