Bojan Jokanović najavio prvu knjigu o borbi za spas pravopisa

– Nadam se da će poslije moje knjige o Sizifovoj borbi za spas pravopisa koja će ubrzo vidjeti svjetlo dana u izdavačkoj kući Vulkan iz Beograda i biti predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu, takođe i moje ilustracije naći svoje mjesto u nekim od sljedećih projekata.

Riječi su teologa i profesora pravoslavne vjeronauke Bojana Jokanovića, povodom izdavanja njegove prve knjige, te novih ilustracija na kojima radi.

– Radim trenutno više projekata, od kojih je jedan „Balkanski žargon u slici“ u kojem na zanimljiv i nedvosmisleno bukvalan način predstavljam interesantne izreke našeg naroda: Čuje se miris, ubija promaja, kuva se hleb i slično – objasnio je on.

U pitanju su izreke poznate narodu, a koje su veoma specifične, te ih nije jednostavno pojasniti strancima.

– Veoma teško bismo nekom strancu objasnili da se na Balkanu hleb kuva, a kafa peče. Uživam crtajući te ilustracije, a moji radovi će biti predstavljeni u knjizi, ali i karticama izdavača Vulkan. Mogu se pogledati na izložbama i mojim stranicama na socijalnim mrežama Instagramu i Fejsbuku – rekao je Jokanović.

Poslije Sajma knjige i kartice će biti dostupne u svim Vulkan knjižarama u Srbiji, ali će biti pojačana i distribucija za Republiku Srpsku.

– To će biti lijep i veoma koristan priručnik u nastavi, ali i lijep poklon – dodao je.

Ovaj svestrani mladi čovek radi sve vrste projekata, karikatura, grafika, ilustracija za knjige, udžbenike, poklone. On već dugo radi i projekte po školama, srednjim i osnovnim, a mnoštvo fakultetskih prostorija je ukrašeno njegovim radovima o neumornoj Sizifovoj borbi. Njegovi radovi nedavno su bili izloženi i u Austriji.

Kako sam kaže, po blagoslovu episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Fotija i episkopa austrijsko-švajcarskog gospodina Andreja, a u organizaciji ljudi iz dve crkvene opštine, u Salcburgu i Kufštajnu održane su izložbe i radionice na temu pravopisa, pod nazivom „Sizif u borbi za očuvanje srpskog jezika, ćirilice i pravopisa“.

– Organizacija je bila odlična, velika posjećenost, interesovanje i atmosfera, sve je bilo na zavidnom nivou. Volim da putujem, tako da uvijek spojim lijepo i korisno. Putovanja, izložbe i radionice svima predstavljaju zadovoljstvo, meni kao autoru, ali i posjetiocima. Poznanstvo sa novim ljudima, učenje i razmena iskustava, rad sa dječicom, koja žele da nauče osnove crtanja ilustracija, to nema cijenu – rekao je on.

Pored teologije i crtanja, Bojan Jokanović se posvetio i učenju sviranja raznih instrumenata. Pokazao je afinitete za egzotične instrumente, pa pored gitare svira havajski instrument ukelele i orijentalni instrument baglama.

Ono po čemu je posebno poznat su karikature i ilustracije, odnosno pravopisna pravila, lijepi primeri iz bontona, zanimljivi događaji, ali i kritičke karikature iz svakodnevnog života. Kako kaže, crta otkad zna za olovku i papir, a dar za likovno stvaralaštvo naslijedio je od oca, koji se bavi projektovanjem, crtanjem i duborezom, piše Srpskainfo.

Sljedeća aktivnost u vezi sa Sizifovom borbom je izložba u Narodnoj skupštini Republike Srpske koju planira u narednom periodu. Pored toga ima u planu ima još niz izložbi u Republici Srpskoj, ali i zemljama regiona.