Banjaluka izgubila još jedan parking u centru grada

Nakon parkinga na Staroj stanici Banjaluka je ostala bez još jednog javnog parkinga u centru grada i to kod hotela “Palas”. U pitanju je lokacija na kojoj je Grad Banjaluka godinama naplaćivao parkiranje, iako ta lokacija nije u vlasništvu ove lokalne zajednice.

Naime, parking već duže vrijeme nije u javnoj upotrebi zbog aktivnog gradilišta na nadogradnji hotela “Palas”. Ta mjera je prema dosadašnjim informacijama trebala biti na snazi dok traju radovi, ali zadnje informacije pokazuju da se ta lokacija više nikada neće koristiti kao javni parking, jer nije u vlasništvu Grada Banjaluka. Iako nije bila u vlasništvu grada Banjaluka, ova lokalna zajednica je godinama unazad na toj lokaciji ostvarivala prohod od naplate parkiranja.

Gradski menadžer Bojan Kresojević je za CAPITAL potvrdio da zemljište parkinga kod hotela „Palas“ nije u vlasništvu Grada Banjaluka.

- Ta zemlja nije gradska, odnosno u našem mandatu nije bila. Kada se taj problem pojavio ja stvarno ne znam - kazao je Kresojević.

Dodao je da prema regulacionom planu taj parking pripada građevinskoj parceli hotela „Palas“.

- Pretpostavljam da nisu sve parcele na jednom vlasniku i u toku je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa,  jer sve to mora biti riješeno u korist investitora izgradnje hotela „Palas“ - rekao je Kresojević.

Ako to zemljište nije gradsko postavlja se pitanje kako je Grad Banjaluka godinama unazad naplaćivao parking na toj lokaciji.

- Praktično se možemo zahvaliti vlasnicima što nisu postavljali to pitanje u smislu kome pripada naknada od naplate parkiranja. Od 2004. godine Grad Banjaluka naplaćuje parkiranje i tako ostvaruje prihode na brojnim parkinzima koji nisu u potpunom vlasništvu Grada Banjaluka. Takva je situacija i danas i mi smo tu praksu nastavili od prethodne administracije - kazao je Kresojević i dodao da Grad preduzima aktivnosti da se riješe imovinsko- pravni odnosi u korist Grada na lokacijama koje imaju javnu upotrebu.

Dodao je da parking kod hotela „Palas“ nije jedina lokacija sa neriješenim vlasništvom. Kazao je da je slična situacija na javnom parkingu iza statue bana Milosavljevića.

- Ni tu nisu sve katastarske čestice u vlasništvu Grada Banjaluka - kazao je Kresojević.

Takođe, sporan je i parking kod Doma omladine.

Podsjećamo, Grad Banjaluka je nakon višegodišnjeg sudskog spora izgubio javni parking na Staroj stanici. Ta lokacija je prešla u vlasništvo privatne firme koja se bavi naplatom parkiranja.

Parking kod hotela „Palas“će se u budućnosti koristi za potrebe ovog hotela.

- U završnoj fazi je rješavanje imovinsko  pravnih odnosa za formiranje parcele što je preduslov za izdavanje građevinske dozvole - kazao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za prostorno uređenje grada Banjaluka Vuk Višekruna.

Dodao je da se izdavanje građevinske dozvole očekuje u narednih mjesec ili mjesec i po dana.

capital.ba

Tagovi: