Akademski vajar Drago Handanović poklonio svoja djela gradu

Sve što je proteklih šest decenija stvarao u Doboju, akademski vajar Drago Handanović pokloniće gradu, a oko stotinu djela će biti smješteno u poseban dio muzeja, čija izgradnja je u toku.

"Mene jako raduje, ja svaki dan dođem ovdje, posjetim ovaj prostor, jer u stvari smatram da je to ovako najvrednije u mom životu. Dobio sam puno nagrada, međunarodnih, međutim ovo je najljepša i najvrijednija - moj grad napravio je jedan prostor, stalni, u kojem će biti izložena nagrađena djela, najvrijednija djela koja su prošla kroz najznačajnije izložbe", rekao je Drago Handanović.

Na simboličan način grad se odužuje našem istaknutom umjetniku, kaže Nebojša Dragojlović, direktor dobojskog muzeja, odnosno grad poklanja prostor, a umjetnik ostavlja legat.

"Nama je izuzetna čast što Dragin legat može da krasi prostorije muzeja i obogati naše takođe bogate zbirke, a to nam je fenimenalan početak osnivanja novog, petog odjeljenja, odjeljenja istorije i umjetnosti. Ukupno proširenje će biti oko 400 kvadrata, tako da će muzej nakon ovih građevinskih radova imati oko 1.100 kvadrata upotrebne površine. Trenutno su grubi radovi, a moramo nabavljati i određenu specifičnu opremu za realizaciju stalne postavke, pošto je novi koncept", naveo je Dragojlović.

"Moraćemo postaviti mobilijar, sva staklena zvona i zaštititi djela od dodira rukama, a ostaće jedan dio djela koji će moći u dvije postavke opet biti postavljen u tom prostoru", pojasnio je Handanović.

Drago mi je da pandemija virusa korona nije zaustavila radove na proširenju muzeja, poručuje Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, jer to je, kaže, jedan od najznačajnijih projekata iz oblasti kulture.

"Grad Doboj je izdvojio 224.000 KM za ovaj aneks koji je dodat. Raduje me što je ovo nešto što je jedinstveno u RS i BiH i što će biti stalna postavka našeg vajara, koji je čitav svoj život i radni vijek posvetio Doboju i voli ga. Na kraju, grad je bio dužan da se oduži našem najpoznatijem umjetniku, koji svojim djelima i svojim radom ostavlja značajan pečat u Doboju", izjavio je Jerinić.

dobojski.info