Oko 1.000 radnika želi da napusti ERS uz otpremninu

Za stimulativne otpremnine u distributivnim preduzećima Elektroprivrede RS prijavilo se 978 radnika, saopšteno je danas iz ovog mješovitog holdinga, prenosi Capital.

Najveće interesovanje za doborovoljni odlazak iz elektroenergetskog sektora bilo je u banjalučkoj “Elektrokrajini”,  gdje je  prispjelo 555 prijava zainteresovanih radnika.

U “Elektro Bijeljini” se za stimulativnu otpremninu prijavio 251 zaposleni, u  “Elektrodistribucija Pale”  88, a u “Elektro – Hercegovini”  56 zaposlenih.

U “Elektro Doboju”  iako nema viška radnika, želju da uz stimulativnu otpremninu napusti preduzeće iskazalo je 28 zaposlenih.

U sklopu reorganizacije Elektroprivrede Republike Srpske, u distributivnim preduzećima procijenjen je višak od 15 odsto zaposlenih, odnosno oko 600 radnika.

Procjenjeno je da će otpremnine distributivna preduzeća koštati  ukupno 27 miliona KM.

U narednih nekoliko dana  slijedi analiza prijava i formiranje  rang lista kandidata u sladu sa Pravilnikom o stimulativnoj otpremnini i naknadi za socio – ekonomsko zbrinjavanje radnika u procesu optimizacije broja zaposlenih u elektrodistributivnim preduzećima”, saopšteno je iz ERS-a.

Dodaju kako su pravilnikom precizno utvrđeni uslovi za ostvarivanje prava na stimulativnu otpremninu i naknadu za ekonomsko – socijalno zbrinjavanje.

To znači da sve prijave zaposlenih neće biti uvažene, kako iz razloga neugrožavanja procesa rada, tako i zbog ograničenog iznosa novca namijenjenog za ovaj poziv”, kažu u ERS.

Podsjećamo, poziv za dobrovoljni odlazak uz stimulativne otpremnine je na oglasnim tablama distributivnih preduzeća objavljen krajem januara ove godine.

Tagovi: