Estetska hirurgija u BiH: Za jedno uljepšavanje polnog organa, čak šest puta može da se vrati nevinost

Plastične operacije u BiH uzimaju sve više maha, a ljudi su sve slobodniji kad je riječ o korigovanju vlastitog tijela, čak dotle da i pol mijenjaju.

Riječ je o operaciji kojoj žene četiri puta više pribjegavaju nego muškarci. Uglavnom su starosne dobi između 20 i 30 godina, a nakon fizičke transformacije ovog tipa, uglavnom napuštaju BiH i odlaze da žive u inostranstvo.

Hirurzi objašnjavaju da je, ipak, lakše transformisati muškarca u ženu, jer su u ovakvim situacijama hirurški postupci jednostavniji i manje invazivni za pacijenta.

Postupak promjena pola u BiH, koji podrazumijeva više operativnih zahvata, može da se uradi za 15.000 KM. Naime, smanjenje grudi u privatnim centrima za plastičnu hirurgiju košta oko 5.500, a faloplastika, odnosno nadogradnja penisa, 9.000 KM. Toliko košta i oblikovanje nove vagine, dok za povećanje grudi treba platiti 5.100 KM.

Pored estetskih korekcija, koje već odavno nisu nikakva novost na ovim prostorima, pripadnice ljepšeg pola plastične hirurge posjećuju i kako bi vratile nevinost.

Himenoplastika se, naravno, i dalje obavlja u privatnim centrima u BiH, u kojima su potvrdili za Srpskainfo da jedna žena pod nož zna da ide i po nekoliko puta, a sve s ciljem da, na kraju, u brak uđe kao „nova“.

Riječ je o estetskoj korekciji koja traje od 20 do 45 minuta, a čija se cijena kreće oko 1.400 KM.

Ipak, najčešće estetske intervencije kojima pribjegavaju žene su one na grudima, i to važi za pripadnice ljepšeg pola svake životne dobi.

Mlađe dame više su zainteresovane i za sređivanje nosa, te za labioplastiku (estetika polnih organa), dok one iz starije populacije najviše rade zahvete podmađivanja. Žene se „plastičarima“ javljaju i zbog nezadovoljstva izgledom očnih kapaka, ušiju, stomaka…

S druge strane, u najvećem broju slučajeva zahtjevi muškaraca odnose se na korekciju kapaka i nosa, te povećanje penisa, koje se u BiH radi u privatnim ordinacijama.

Srpska info

Tagovi: