Izložba ''Topot keltskih konja'' prvi put u RS, postavljena u dobojskom Muzeju

U Regionalnom muzeju u Doboju je izložena gostujuća postavka ''Topot keltskih konja'' Tolminskog muzeja iz Slovenije, koju je otvorila ambasadorka Slovenije u BiH Zorica Bukinac.
Bukinčeva je poručila da se kulturna baština ne treba zapostaviti, a značajan doprinos u tome ima i međukulturni dijalog.
Direktor Regionalnog muzeja Nebojša Dragojlović zadovoljan je uspostavljenom saradnjom sa Tolminskim muzejom i najavljuje njen nastavak, koji podrazumijeva i realizaciju zajedničkih projekata finansiranih iz EU fondova.
Direktor Tolminskog muzeja Damjana Fortunat Černilogar kaže da je Doboj treći grad u BiH, a prvi u Republici Srpskoj, u kojoj je izložena ova postavka, da slovenački muzej učestvuje u brojnim evropskim projektima i da arheologija nije jedina oblast njegovog djelovanja.
Autori izložbe su Miha Mlinar iz Tolminski muzeja i Teja Gerbec iz Goriškog muzeja.
Mlinar je pojasnio da je riječ o izložbi koja je nastala kao rezultat arheoloških istraživanja lokaliteta Bizjakova hiša u Kobaridu, 2011. godine.
On kaže da je lokalitet otkriven slučajno prilikom građevinskih radova, kada su se pojavili prvi nalazi kostiju i metalnih predmeta, nakon čega je uslijedilo zaštitno istraživanje.
Tu su otkriveni ukopi većeg broja konja, pojedinačne kosti drugih životinja, te raznovrsni metalni predmeti, prije svega, dijelovi konjske opreme, oružje i dijelovi nošnje, koji ukazuju na potencijalno ritualno mjesto, odnosno, keltsko svetište na kojem su se ritualno prilagali darovi i žrtvovale životinje.
Pronađeni arheološki materijal se datira na početak mlađeg željeznog doba, odnosno period oko 300. godine prije nove ere, kada dolazi do prvog kontakta između pridošlica Kelta i starosjedilaca na prostoru današnje Slovenije.
Mlinar kao zanimljivost navodi činjenicu da se u neposrednoj blizini Sarajeva nalazi lokalitet sličnog karaktera – Kamenjača u Brezi, tako da će gostujuća izložba biti upotpunjena odabranim materijalom iz zbirki Zemaljskog muzeja BiH koji pokazuje srodnost sa materijalom iz Kobarida.
Gosti iz Slovenije su Regionalnom muzeju uručili i vrijednu donaciju stručne literature.
Postavka, koja je besplatna za posjetioce, nalaziće se naredne četiri sedmice u dobojskom muzeju.

Tagovi: