Dobojska bolnica uzima milionski kredit da vrati dugove

Bolnica ''Sveti apostol Luka'' Doboj planira da podigne kredit od pet miliona KM kako bi isplatila plate radnicima te izmirila dio poreskih obaveza i dugovanja prema dobavljačima.
Milionski kredit neće pomoći dobojskoj bolnici da izađe iz finansijske dubioze, jer kada bi sav iskoristila samo za vraćanje poreskih dugova, on ne bi mogao da pokrije ni trećinu od 16,9 miliona neplaćenih obaveza prema Poreskoj upravi RS.
Tender za nabavku dugoročnog milionskog kredita dobojska bolnica raspisala je danas, a rok za dostavljanje ponuda je 7. jun.
S obzirom na nezavidnu finansijsku situaciju u kojoj se većina zdravstvenih ustanova nalazi, garanciju i za ovaj kredit, kao i za nedavna zaduženja Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), moraće dati Republika Srpska.
U tenderskoj dokumentaciji, koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da se ugovor dodjeljuje kvalifikovanom ponuđaču koji je ponudio najnižu ukupnu cijenu, koju čine ukupan iznos kamata u periodu otplate kredita i troškovi obrade kredita. Procijenjeni troškovi kamate i obrade kredita iznose 1,8 miliona KM.
„Namjena kreditnih sredstava je izmirenje obaveza prema dobavljačima u cilju održavanja tekuće likvidnosti, poreskih obaveza i obaveza prema radnicima“, dodaje se u tenderskoj dokumentaciji.
Bolnica kredit uzima na 120 mjeseci, uz grejs period od minimalno 12 mjeseci uz fiksnu kamatnu stopu u toku cijelog trajanja kredita koja može iznositi do šest odsto na godišnjem nivou.
„Obrada kredita je do 0,5 odsto iznosa odobrenog kredita, jednokratno. Instrumenti obezbjeđenja kredita su 10 bjanko potpisanih mjenica sa mjeničnom izjavom, 24 bjanko potpisana naloga sa izjavom o blokadi i saglasnost i garancija Vlade Republike Srpske o zaduženju“, navedeno je u tenderu.
CAPITAL

Tagovi: