Brčko siromašnima daje prednost prilkom zapošljavanja

Vlada u Brčkom će u Pravilnik o zapošljavanju u javnim službama uvrstiti i dodatna bodovanja za kanidate lošijeg imovinskog stanja. Uvođenje socijalnog statusa pri zapošljavanju dobro je došlo najsiromašnijim slojevima zajednice, kažu u Sindikatu. I nezaposleni su ovaj potez Vlade jedva dočekali.
Stefan Marjanović je tri dana nakon diplomiranja na Elektrotehničkom faluktetu u Banjaluci, došao da se upiše u armiju od 11.000 nezaposlenih u Brčkom. Odluka Vlade o dodatnom bodovanju imovinskog stanja kandidata neočekivano ga je obradovala. Ističe da je to pozitivna stvar koja će pomoći nezaposlenima slabijeg imovinskog stanja.
U Sindikatu su pomalo iznenađeni, iako su, kažu, već više od 10 godina od Vlade tražili da se zapošljavaju oni kojima je to neophodno, a ne oni kojima su na budžetu, dvoje, troje ili više članova porodice. Smatraju da će na ovaj način biti manje nezakonitog zapoljšavanja.

Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata, ističe da je ovo prvi put da se boduje socijalni status i dodaje da bi se ovim, bar donekle, mogao umanjiti nepotizam u Brčkom.

Osim dosadašnja tri dodatna boda za kandidate iz porodica poginulih boraca, Vlada je prihvatila gradonačelnikov prijedlog da Komisija prilikom ispitivanja vrednuje kandidata bodovima koji se odnose na njegov loš socijalni status.

Za one kanidate čiji članovi domaćinstva nisu zaposleni, kao i za samohrane roditelje, obezbjeđuje se dva dodatana boda.

Ovo su samo mali pomaci za najugroženije kadidate, ističe gradonačelnik Distikta Siniša Milić, i procjenjuje da će ozbiljnijih pomaka biti kada zapoljšavanja, sa mnogo većim primanjima, bude u realnom sektoru.

U Brčkom je trenutno 17.270 zaposlenih sa prosječnom platom od 850 maraka, manjom nego u Srpskoj i Federaciji, i potrošačkom korpom od 2.000 maraka.

RTRS

Tagovi: