Tjentište ponovo na mapi Francuza

Foča će treću godinu zaredom ugostiti 750 mladih Francuza koji će sa 250 vozila nacionalne klase ''pežo 205'' na putovanju kroz Evropu na ljeto posjetiti ovu lokalnu zajednicu i ponovo uživati u prirodnim ljepotama Nacionalnog parka "Sutjeska".

Karavan "Jurop rejd" na vožnju Evropom krenuće 28. jula, a plan je da 3. avgusta stigne u Foču, najavili su organizatori ove nesvakidašnje manifestacije nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima opštine, Turističke organizacije i NP "Sutjeska". Na spisak atraktivnih destinacija koje putujući Evropom na četiri točka Francuzi rado posjećuju i približavaju svojim zemljacima, već treću godinu uvrštena je i Foča kao jedina opština u BiH.

"Razlog tome su gostoprimstvo, ljubaznost domaćina i jedinstvena priroda ovog kraja koja iz godine u godinu nanovo zadivljuje", kaže jedan od organizatora Bendžamin Laidin.

On ističe da peto izdanje "Jurop rejda" neće proći bez posjete Tjentištu.

"Mi smo srećni što dolazimo ovdje gdje smo dobrodošli, a naročito u NP "Sutjeska" koji je najomiljenija destinacija za sve učesnike ovog projekta. Na Tjentištu postoji dobra infrastruktura koja može da primi veliki broj učesnika, tako da ne mislimo mijenjati našu rutu kada je u pitanju ovo područje", rekao je Laidin.

Dodao je da je ovaj projekat relativno mlad, ali veoma popularan u Francuskoj i okuplja sve više ljubitelja, a sve je veća i medijska pažnja posvećena ovom neobičnom karavanu.

"Pokušavamo da ovaj projekat "izvezemo" i u druge zemlje kao što su Italija i Španija", istakao je Laidin.

I ove godine domaćini im obećavaju ugodan boravak. Za smještaj i potpunu atmosferu pobrinuće se NP "Sutjeska".

"Mi smo već dio grupe pozvali da dođu i prije zvaničnog polaska karavana iz Francuske da budu naši gosti, da se detaljnije upoznaju sa svim našim ljepotama i resursima", rekao je direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da sama činjenica da Francuzi rado svraćaju u Foču, ovu lokalnu zajednicu svrstava u poželjnu svjetsku destinaciju.

"Obradovani smo činjenicom da smo treći put među 20 partnera ove akcije i jedini u BiH, da će Francuzi stići u većem broju nego lani i sigurno da ćemo biti dobar domaćin ponovo. Ova akcija je veliki doprinos popularizaciji turizma i naše turističke ponude i svega onoga što Foča ima i zato smo zahvalni organizatoru što nas je uvrstio na listu svojih partnera", rekao je Mašić.

Uvrštavanje na listu partnera za ovu popularnu i sve prepoznatljiviju akciju u Evropi u fočanskoj Turističkoj organizaciji ocjenjuju kao veliki iskorak.

"Oni su izabrali Foču kao jednu od tipičnih destinacija u Evropi, "Sutjesku" kao atrakciju i zato što posjeduje svu neophodnu infrastrukturu odnosno kamp. Prošle godine je bilo 500 učesnika, pretprošle 207, ove godine dolazi 750, dok naredne godine očekujemo više od hiljadu. Trebaće tu dosta truda i zalaganja, ali posjedujemo infrastrukturu za njihov boravak i sigurno da će još jednom biti oduševljeni", rekao je predstavnik TO Foča Mladen Mandić.

Program putovanja

U okviru putovanja "Jurop rejd" Francuzi će za 23 dana obići 20 evropskih zemalja i prevaliti 10.000 kilometara. Pridružiće im se i mladi iz drugih zemalja, a plan je da od naredne godine ovu sve popularniju vožnju organizuju i druge zemlje Starog kontinenta.

Tagovi: