Direktor škole tuži načelnika Obrena Petrovića zbog klevete

Direktor dobojske Osnovne škole ''Dositej Obradović'' Vedran Gligorić najavio je da će protiv gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića pokrenuti postupak pred nadležnim organima zbog ''raspirivanja nacionalne mržnje i klevete'' i izjave da u ovoj školi ''postoje određeni međunacionalni problemi''.
Gligorić je rekao da je izostalo traženo javno izvinjenje Petrovića koji svoje navode nije dokumentovao.

On kaže da u ovoj školi nema netrpeljivosti, neravnopravnosti ili diskriminacije po nacionalnoj osnovi, što je ranije i konstatovano na sjednici Nastavničkog vijeća, Školskog odbora i Vijeća roditelja.

"Imamo saznanja da ovih dana Petrovićevi saradnici obilaze roditelje i pojedine zaposlene u školi i pokušavaju na različite načine da dođu do izjava, pisanih i usmenih, da postoji neki oblik nacionalizma. Ono čime smo mi do sada odgovorili je jedinstvo svih nastavnika, zaposlenih i roditelja", rekao je Gligorić.

On je podsjetio da je za obnovu centralnog objekta i područne škole "Dositej Obradović", koja je po sastavu jedna od najvećih multietničkih u BiH, izdvojeno oko 450.000 KM, a riječ je o sredstvima međunarodnih organizacija i Vlade Republike Srpske, dok Gradska uprava nije izdvojila nijednu marku, te je odbila da bude garant za učešće u međunarodnim projektima za obnovu.

Gligorić, koji je i odbornik Socijalističke partije u lokalnoj skupštini, pozvao je Petrovića da u političku borbu ne uvodi djecu i nastavnike.

Predsjednik dobojskog Gradskog odbora SP-a Srđan Todorović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je pozadina Petrovićevog ponašanja pokušaj da se odbornici socijalista politički disciplinuju u lokalnoj skupštini, kreiranjem međunacionalnih tenzija zbog gradonačelnikove obaveze prema bošnjačkim političkim lobijima.

On kaže da na današnjem kolegijumu Skupštine grada nije uvažen zahtjev socijalista da se povuče tačka dnevnog reda da se na narednoj sjednici razmatra Petrovićeva inicijativa o stanju međunacionalnih odnosa u školi "Dositej Obradović", koja nije obrazložena i potkrepljena činjenicima, niti je Skupština nadležna za to.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izjavio je ranije da ima saznanja da postoje određeni međunacionalni problemi u Osnovnoj školi "Dositej Obradović", koju, kako kaže, pohađa 60 odsto bošnjačke djece.

"Tražili smo od direktora škole da o tome dostavi pisanu informaciju i upoznaćemo Skupštinu grada o tim dešavanjima s ciljem da imamo što manje problema i da kao Grad i dalje budemo prepoznatljivi po toleranciji", rekao je Petrović.

Tagovi: