Uskoro sigurnije željezničke stanice

Projekat elektronskog osiguranja stanica Banja Luka, Vrbanja, Jošavka, Čelinac, Šnjegotina i Ostružnja ulazi u završnu fazu sprovođenjem obuke za radnike Željeznica Republike Srpske (ŽRS) koji će rukovati savremenom elektronskom opremom sa međustaničnom zavisnošču.

"U toku je obuka saobraćajnog osoblja koje će biti upoznato o tome kako sistem radi i na koji način se u praksi primjenjuje. Nakon završene obuke oni će dobiti sertifikat i biće osposobljeni za rukovanje ovim posebnim projektom", kaže Kamenik Otakar, direktor AŽD Praha, Poslovne jedinice Banja Luka.

U Stanici Banja Luka, Otakar je saobraćajcima ŽRS demonstrirao funkcionalnost opreme i pokazao do skora nezamislivu situaciju kada dispečer iz Banje Luke preuzima i prati sve vozove koji prolaze kroz stanice koje su obuhvaćene projektom.

"To u praksi znači da u ovim stanicama bez učešća otpravnika ili skretničara vozovi mogu neometano da saobraćaju, onog momenta kada ih „preuzme“ glavni dispečer. Tehnologija zaista brzo napreduje", kaže Danko Sekulić, šef stanice Stanovi i učesnik obuke u Banjoj Luci.

Za šefa Saobraćajno-transportne službe ŽRS Mladena Kuravicu, implementacija projekta koji je potpisan sa AŽD Praha znači povećanje propusne moći i još viši nivo bezbjednosti.

"Ključna je mogućnost da se rukuje sa jednog mjesta za šest službenih mjesta. Identičan sistem osiguranja već je urađen u Crnoj Gori i naši inžinjeri će otići da se uvjere na licu mjesta kako je to urađeno u Crnoj Gori", objašnjava Kuravica.

Dodaje da je sistem maksimalno zaštićen, da je rukovanje jednostavno i da se elektronski evidentiraju svi putevi vožnje i signali.

Češka firma AŽD Praha ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji i ugradnji ovakvih i sličnih uređaja.

 

Tagovi: