Ristić nije dočekao pravdu u sporu protiv takozvane Armije BiH

Prognanik Nestor Ristić iz Doboja nije dočekao pravdu u sporu protiv Ministarstva odbrane BiH i Federacije BiH zbog uništavanja imanja u Gostovićima kod Zavidovića, koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahid". Umro je u 90. godini bez dobijene naknade.
Sa bratom Branislavom, on je prije 14 godina pokrenuo spor tražeći nadoknadu zbog razrušenih kuća i imanja u neposrednoj blizini srednjovjekovnog manastira Udrim, koji je takođe devastiran dolaskom i formiranjem kampa mudžahedina u tom dijelu BiH.
"Formalno je Ustavni sud odlučio da nema osnova za individualnu krivičnu odgovornost po tužbi Ristića, jer je presuđeni general takozvane Armije BiH Rasim Delić umro tokom žalbenog postupka. Zbog toga se tim slučajem nije pozabavila ni posljednja sudska instanca, Međunarodni sud pravde u Strazburu" kaže advokat Ristića u ovom sporu.
Nezavisni vještaci tokom procesa su utvrdili da je vrijednost imovine uništene u njihovom rodnom mestu Gostovići kod Zavidovića od strane plaćenika iz islamskih zemalja u proteklom ratu u BiH u iznosu od 199.000 maraka. Advokat smatra da je pravda, ipak, dostižna, ali da se čeka sudski epilog drugog u lancu odgovornosti za zločine plaćenika iz islamskih zemalja,koji su se u ratu u BiH borili na strani i pod komandom generala takozvane Armije BiH, Sakiba Mahmuljina.
Advokat dodaje da je posebno cinično tumačenje u dosadašnjim odbranama iz Federacije da se u uništavanju imanja Ristića radilo o "višoj sili" i da nema dokaza da su mudžahedini bili pod komandom takozvane Armije BiH.
Večernje novosti

Tagovi: