Dom zdravlja ostaje bez radnika, ali i bez novca

Dom zdravlja u Doboju ima problema zbog odlaska radnika, ali i zbog sve manje novca za usluge koje obavlja.
Nadležni kažu da je izlaz u okretanju ka tržištu, ali i tu ima poteškoća.
Prošle godine Dom zdravlja u Doboju napustilo je 46 radnika. Dio je otišao u Dom zdravlja Stanari, a drugi su ovu zdravstvenu ustanovu napustili sporazumno, uglavnom zbog odlaska u inostranstvo.
Odražava se to na rad službi, ali i preostale zaposlene.
"Trpi nam služba hitne pomoći, ne uzimamo godišnje odmore, dovijamo se na razne načine da budemo na usluzi građanima", priča Dejan Milanović, predstavnik Sindikalne organizacije.
U prošloj godini broj osiguranih lica smanjen je za 10.000, ali ne i broj usluga koje Dom zdravlja pruža. Neravnoteža između usluga i novca koje za to dobija,kažu, sve je veća, što utiče i na primanja zaposlenih.
"U 2016.smo imali ugovor koji je bio na nivou 8,3 miliona, za prošlu smo dobili 7,1 milion, negdje milion i sto šezdeset hiljada manje. Ne postoji zdravstvena ustanova koja može to da nadoknadi", ističe dr Radoslav Nikolić, direktor Doma zdravlja Doboj.
"Nije nam isplaćeno 20 odsto novembarske i 40 odsto septembarske plate", dodaje Dejan Milinović.
Izlazak na tržište jedan je od načina da se nadoknadi taj novac, ali i tu ima problema. Ljekari kažu da javne i privatne zdravstvene ustanove nisu u istom položaju.
"Mi ne možemo da dajemo usluge sekundarnog, da ugovorimo sa fondom usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa, iako za neke od tih ustanova imamo kapacitete i kadar", naglašava Nikolić.
Problem Dom zdravlja je i to što je razvio neke službe čije usluge Fond ne želi da finansira.
Primjer za to su Centar za mentalno zdravlje i Centar za bazičnu rehabilitaciju.
Dijelom i zbog toga dešava se da se obavi duplo više usluga nego što može da se naplati, što domove zdravlja, kako tvrde, stavlja u nepovoljan položaj.
RTRS

Tagovi: