Najopasniji vozači sa pola promila alkohola u krvi

Vozači u pripitom stanju, odnosno oni koji imaju od 0,5 do jednog promila alkohola u krvi, najveća su opasnost u saobraćaju, jer precenjuju svoje sposobnosti, ali im istvoremeno reakcije čula vida i sluha slabe za 30 do 40 odsto.

To ne znači da su oni pijaniji manje opasni na putevima, jer sa većom koncetracijom alkohola u krvi raste i želja za sve bržom vožnjom ili preticanjem.

Skoro da nema dana da u Srpskoj policija ne zaustavi vozača koji „naduva“ pozitivan alko-test.

Nije retkost da neki imaju i više od dva promila alkohola u krvi. Nedavno su službenici PS Modriča zaustavili vozača „golfa“ S.K. sa područja opštine Gradačac u FBiH kojem su izmerena 2,09 promila, a policajci iz Lopara vozača Ž.G. koji je imao 2,15 promila alkohola u krvi.

Početkom godine uhapšen je vozač V.Č. koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Donjoj Čađavici, a koje je imao 2,46 promila.

Čovek kojem je izmereno između dva i tri promila nalazi se u stanju teškog pijanstva.

Analize su pokazale da vozači u ovom stanju duplo vide stvari, dolazi do pospanosti, te se javljaju znakovi akutnog trovanja poput mučnine ili povraćanja. Teško pričaju, teturaju, nemaju pažnju, a povremeno se u potpunosti gube.

U ovoj fazi su skloni svađi, tuči i napastvovanju. Nadležni upozoravaju da je vožnja u alkoholisanom stanju dominantan uzrok saobraćajnih nesreća smrtnim ishodom i teškim povredama.

Zato je savet za sve vozače „ne sedajte za volan ako ste popili i jednu čašu alkohola“.

"Alkohol ne utiče isto na sve ljude, ista količina se različito manifestuje kod ljudi. Bez obzira na to, ne treba sedati za volan ako se alkohol pio i u najmanjoj meri", upozorava Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

Oni koji imaju između pola i jednog promila sve su manje objektivni, a u želji da se istaknu prave nepromišljene postupke.

Smanjena im je oštrina vida, prostorna orijentacija se duplo smanjuje, a moć adaptacije na svetlost i tamu za 30 odsto.

Kod lakog pijanstva, odnosno kod onih koji imaju između jednog i jednog i po promila, samopouzdanje sve više raste, javlja se dupla slika, boje se teže raspoznaju posebno crvena od zelene.

Kod onih koji imaju između jednog i po i dva promila svest se sve više zamagljuje, reakcije su pogrešne, te je vozač potpuno nesposoban za vožnju i brzo dolazi do nesereće.

Za ovu fazu karakteristično je i drsko ponašanje, zbog impulsivnosti i agresivnosti dolazi do tuča, povređivanja i ubistava.

Struka poznaje i termin prepitosti koji važi za one koji imaju između tri i četiri promila alkohola u krvi.

U takvom stanju sve funkcije su toliko oslabljene da dolazi do dubokog sna, a kod osoba manje tolerantnih prema alkoholu i do kome.

"Treba voditi računa o posledicama saobraćajnih nesreća. Kod onih najtežih sa smrtnim ishodom ili teško povređenima dominantna je brzina, ali mi u Agenciji nemamo podataka da znamo koliko je njih bilo pod uticajem alkohola, da bismo doveli ta dva podata u vezu", ističe Radović.

Više promila, veća kazna

Po Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana je novčana kazna od 400 do 1.000 KM za vozače koji imaju više od 1,5 promila, zabranjeno im je da voze od 2 do 6 meseci i dobijaju 2 kaznena boda.

Kazna od 100 do 300 KM predviđena je za one koji imaju između 0,8 do 1,5 promila, a kazna od 50 do 250 maraka za one koji imaju između 0,3 i 0,8 promila.

Za pešaka koji se pijan kreće kolovozom propisana je kazna od 100 do 300 KM.

EuroBlic

Tagovi: