Danas je Mratindan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Legenda kaže da je sin kralja Milutina i otac cara Dušana je po naređenju oca bio oslijepljen. Tada se Stefanu javio Sveti Nikola i pokazao mu njegove oči, i tada mu je rekao: "Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vrijeme ja ću tih ih vratiti."

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja. Nakon pet godina provedenih u Carigradu, ponovo mu se javio Sveti Nikola koji je ispunio svoje obećanje. Prema legendi, Stefan je progledao i u čast ovog svetitelja podigao hram Dečanski.

U narodu postoji izreka: "Sveti Mrata, snijeg za vrata", kojom je označen početak zime. Kod starijih ljudi postoji vjerovanje da, ukoliko za Mratindan bude maglovito, zima će biti promjenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

U ovim danima ne valja da dajete ništa iz kuće, kao ni da perete veš.

Danas se slavi i Sveti Mina

Ovaj svetac bio i ostao veliki čudotvorac, i na zemlji i na nebu. Ko god je svetog Minu slavio i na nevolji u pomoć ga sa vjerom prizivao, on mu je pomogao. Više puta javljao se kao ratnik na konju, da pomogne vjernima, ili da kazni nevjerne.

Tagovi: