Silovatelj iz Doboja pušten na slobodu

Na graničnom prelazu Brod uhapšen je Petar Milanović (45) kojeg dobojska policija već mesecima traži zbog sumnje da je u tom gradu silovao ženu, a zatim pobegao.

U Graničnoj policiji BiH su nam potvrdili, navodeći inicijale, da je Milanović uhapšen u sredu, jer je graničnim proverama utvrđeno da ga potražuje policijska stanica Doboj zbog silovanje.

Postupajući tužilac je naložio da se pusti na slobodu te da se protiv njega tužilaštvu dostavi izveštaj zbog počinjenog krivičnog dela silovanja.

Kako nezvanično saznajemo, Milanović je izjavio da se vraćao iz inostranstva gde radi, a policija ga sumnjiči da je letos na jednoj njivi na području Doboja silovao ženu.

Izvor blizak istrazio je pojasnio da je on tu ženu pre toga još dva puta pokušao primorati na seks, ali tada nije uspeo.

- Nakon što je prijavljeno silovanje, policija je pokrenula istragu. Kako nisu pronašli osumnjičenog, policija raspisala i potragu za njiim, a upravo na osnovu te potrage on je i uhapšen, čim je ušao u BiH – istakao je naš sagovor.

On je pojasnio da je tokom istrage utvrđeno da se silovanje dogodilo na jednoj njivi na ruralnom delu Doboja.

- Tokom istrage obavljeni su lekarski pregledi žrtve i potvrđeno je da je žena silovana. Osim toga policija je uzela izjavu od nje, te su prikupljeni i određeni dokazi koji su policiji bili dovoljni da raspišu potragu za Milanovićem – pojasnio je izvor iz istrage.

Iz Policijske uprave Doboj nisu saopštavali detalje ovog slučaja, kako bi bila zaštićena privatnost žrtve.

- Cilj ovakvih istraga je da se prikupi dovoljno dokaza, ali da se ni na koji način ne ugrozi žrtva, jer je veoma traumatično to što su one prošle – rekao je pomenuti izvor.

Krivični zakonik Republike Srpske propisuje dugogodišnje zatvorske kazne za silovanje.

Kazne i do 15 godina zatvora

Prema Krivičnom zakoniku RS, ko drugog prinudi na obljubu upotrebom sile ili pretnje da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se kaznom zatvora od tri do deset godina.

-Ako se silovanje izvrši na naročito svirep ili ponižavajući način, ili iz mržnje, kao i ako je tokom tog čina nastupila teška povreda ili trudnoća silovane žene, počinilac se kažnjava kaznom zatvora od pet do 15 godina – navedeno je u zakonu.

PIŠE: Goran Obradović, EuroBlic

Tagovi: