U Srpskoj je i sa dvije plate vrhunsko umijeće preživjeti

Gotovo polovina zaposlenih u Republici Srpskoj ima zaradu do svega 610 maraka, zbog čega je umeće preživljavati, a kamoli imati dugoročne planove za život.

Čak i da jedna porodica, sa dvoje dece, ima prosečna primanja i pod uslovom da platu primaju redovno, to znači da imaju 1.660 KM mesečnog prihoda.

Većina ih ima stambeni kredit, pa ako se odbije ta stavka od plate, koja u proseku iznosi oko 450 KM, onda im ostane znatno manje – 1.210 maraka. Računi se moraju plaćati na vreme, pa se otprilike izdvoji 150-200 maraka mesečno za struju, vodu, grejanje, telefon, kablovsku, internet… Ako deca idu u vrtić, to znači mesečni rashod od oko 320 maraka.

Dakle, prosečnoj četveročlanoj porodici ostane oko 700 maraka mesečno za hranu, odeću, obuću, prevoz i slobodne aktivnosti. Ostane im toliko novca da moraju razmišljati šta im je taj mesec prioritet.

Kreditiom do mora

Murisa Marić, predstavnica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora, ocenjuje da je realno stanje o prosečnim primanjima oko 500-600 maraka.

– Dok se poplaćaju režije, vrtić ili troškovi studiranja dece, ostane zaista mizerno novca. Kod nas se sve svodi na puko preživljavanje - navodi Marićeva.

Kvalitetan život, kako kaže, retko ko može sebi da priušti.

- To podrazumeva odlazak negde za vikend, pozorište, večera sa prijateljima i slično. Zato dižemo kredite da odemo na more. To je, nažalost, apsurd našeg života u 21. veku - ističe ona.

Pad potrošnje

Istovremeno, stanje na tržištu je pesimistično, plate uglavnom stagniraju, čak su i manje, dok cene konstantno imaju uzlaznu putanju. Na kraju je to pokazala i zvanična statistika u poslednjem istraživanju za domaću potrošnju za 2015. godinu.

Rezultati su poražavajući – za dve godine prosečna potrošnja domaćinstva manja je za 122 marke, a normalno bi bilo da je veća. Drugim rečima, siromašniji smo.

Po računici statističara, prosečna mesečna potrošnja u gradskim domaćinstvima iznosi 1.427 KM, a u domaćinstvima izvan grada 1.154 maraka.

Prema Anketi o potrošnji domaćinstava, 49.805 domaćinstava ili 126.043 stanovnika u Republici Srpskoj bili su ispod linije relativnog siromaštva u 2015. godini. Procena siromaštva u Republici Srpskoj zasnovana je na relativnoj liniji siromaštva, koja je u 2015. godini iznosila 362 KM.

Linija siromaštva

Po istraživanju Inicijative za bolju i humaniju inkluziju, oko 990.000 ili 28 odsto odraslog stanovništva u BiH je ispod apsolutne linije siromaštva i živi sa 271 KM mesečno.

Žarko Papić, direktor IBHI, kaže da njihovi podaci govore da 28 odsto četvoročlanih porodica živi sa 587 maraka mesečno, što je tri puta manje od potrošačke korpe.

– Dakle, problem je ogroman. Pri tome, u poslednje dve godine nijedan političar nije izgovorio reč siromaštvo ili socijalna nejednakost ili socijalna pravda ili socijalna politika - upozorava Papić.

On odgovorno tvrdi da svakodnevne političke tenzije služe samo da se pravi problemi gurnu pod tepih, a koji će veoma brzo da dođu na naplatu.

PIŠE: Tijana Grujić, EuroBlic

Tagovi: