Petrovo: Zbog štrajka bunu digli i roditelji

U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Petrovu i dalje nema potpune nastave, neki nastavnici ne drže časove. Zahtjevaju od profesora da prestanu sa protestom.

Štrajk većeg dijela prosvjetara Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Petrovu, nezadovoljnih zato što imenovani vršilac dužnosti direktora nije bio po volji Školskog odbora, već ga je postavilo resorno ministarstvo, odlučili su da prekinu roditelji.

 Oni su ultimativno zatražili i neposredno pred vikend “postrojili” u zgradi škole nastavnike štrajkače.

 “U redu je da rješavate svoje interne stvari, ali su nama problem djeca koju uzalud svaki dan spremamo i šaljemo u školu. Molimo vas da svoje probleme rješavate mimo naše djece”, rekla je nastavnicima roditelj jednog od đaka Milena Nedeljković.

 Listom su štrajk osudili i ostali roditelji, tvrdeći da su lično zvali Ministarstvo prosvjete i kulture da riješe ovu agoniju, ali da nije bilo odgovora. Na njihovu stranu stao je i načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, koji je takođe došao na sastanak u školu.

 “Ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru, a iako nije u našoj nadležnosti, naredne sedmice ćemo održati tematsku sjednicu Skupštine opštine, posvećene ovoj situaciji. U kontaktu smo i sa ministrom Maleševićem i u ponedjeljak smo zakazali sastanak da bismo napokon razriješili ovu situaciju”, rekao je načelnik Petković.

Iz ministarstva su, i prije ovog dogovora o zajedničkom sastanku u Banjaluci, nagovijestili da bi do srijede trebalo da bude imenovan novi direktor, na osnovu sprovedene konkursne procedure.

“Dokumentacija je već prosleđena ministarstvu, koje će predložiti koji kandidat je najbolje rješenje, a Vlada RS je nadležna za imenovanje i konačno mišljenje”, kaže predsjednik Školskog odbora Bojan Marjanović.

Bilo kako bilo, naredna nedjelja će po svemu sudeći biti presudna u rješavanju slučaja prvog čovjeka Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Petrovu. U svemu ovome najveći gubitnici ipak će biti đaci, koji su zbog personalnih problema svojih nastavnika “izgubili” cijeli septembar.

Uslovi

U zaštitu štrajkača na sastanku sa roditeljima đaka stala je predjsednik Sindikalne organizacije Vanja Maksimović.

“Nemamo rukovodioca koji bi organizovao nastavu i čim to ministarstvo riješi na zakonski način mi ulazimo odmah u učionice”, kaže Maksimović.

(Novosti)

Tagovi: