Otvorena izložba Sedam vekova manastira Krupe

U Novom Sadu je otvorena izložba "Sedam vekova manastira Krupe", srpskog foto-reportera Darka Dozeta, na kojoj je prikazano 40 umjetničkih i dokumentarnih fotografija nastalih prilikom nekoliko Dozetovih boravaka u tom manastiru.

Otvarajući sinoć izložbu u sali Kulturnog centra, dosadašnji episkop dalmatinski Fotije rekao je da ako neko zna za Dalmaciju onda to zna po manastirima Krupa, Krka i Dragović.

"Ta tri manastira su tri bijele lađe koje su plovile kroz istoriju Dalmacije i čuvale pravoslavlje, kao i naše pravoslavne Srbe na tim područjima. Čuvali su i srpsku kulturu, ali posebno srpski jezik u svom njegovom bogatstvu", naglasio je preosvećeni vladika Fotije, koji je imenovan za episkopa zvorničko-tuzlanskog.

Episkop Fotije je naveo da je Dozet svojim fotografijama dočarao svu ljepotu manastira Krupa, kako spoljašnju, tako i unutrašnju.

"Suština i jeste u tome da se ta ljepota Krupe prikaže i oživi. Svaka crkva i svaki manastir ima taj cilj da prikaže jedinstvo neba i zemlje. S druge strane, riznica Krupe je prebogata, kako drevnim predmetima, tako i brojnim dokumentima kojim su najmoćniji tadašnji svjetski vladari priznavali pravo manastiru na imovinu. Tako su turski sultani izdali više 20 fermana kojim su štitili imovinu manastira Krupe. Moramo čuvati svoje korene i svetinje poput manastira Krupe jer one čuvaju nas", poručio je episkop Fotije.

Episkop Fotije je izrazio zadovoljstvo što je Dozetova izložba fotografija o drevnom pravoslavnom manastiru prvo predstavljena Novosađanima, te najavio da će glavna proslava 700 godina manastira Krupa biti održana na praznik Uspenja Presvete Bogorodice 28. avgusta.

Njegovo preosveštenstvo episkop bačke Irinej rekao je da je manastir Krupa spomenik živ i danas, kao i prije sedam vijekova, te ponos sredine u kojoj vijekovima stoji, kao i srpskog naroda u cjelini.

"To nije nešto što se pogrešno podvodi pod spomenik kulture, kao nešto mrtvo ili muzejsko. Manastir Krupa i danas je živ sa svim njegovim vrednostima i sadržajima. Kad imate takvu svetinju, lepotu i sadržaj na etničkoj i crkvenoj periferiji našeg prostora onda je to veoma značajno kako za pravoslavlje, tako i za Srbe u celini. Posebno u vreme kada u današnjoj Hrvatskoj svi tamošnji mediji i cela ideološka matrica te zemlje plasiraju gnusno-lažnu tezu da su Srbi na tom prostoru zapravo došljaci", naveo je episkop Irinej.

Dozet je rekao da je Novi Sad pokazao da je prijestonica kulture i grad koji ne zaboravlja nacionalnu baštinu staru 700 godina, kojom se rijetko koji narod na svijetu može pohvaliti.

"Punu podršku izložbi, koja će putovati Srbijom, dali su Kulturni centar Novog Sada i Gradska uprava za kulturu", naglasio je Dozet, koji je zahvalio i za povjerenje koje su mu ukazali arhijereji Srpske pravoslavne crkve, kao i arhimandrit Gavril Stevanović, iguman manastira Krupa.

O izložbi je govorio i direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović, a svečanom otvaranju prisustvovao je i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Izložba je obogaćena i pratećim tekstovima Snježane Orlović, istoričara umjetnosti, vrsnog poznavaoca manastira i crkava Eparhije dalmatinske i Eparhije gornjokarlovačke.

Darko Dozet sarađivao je sa najuglednijim svjetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svjetski listovi i magazini. Njegove fotografije ilustrovale su više od 1.000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno beogradskih "Večernjih novosti".

Samostalne izložbe imao je u više od 50 gradova Srbije i inostranstva.

Dozet je autor projekta "Korijeni duše" posvećenog Kosovu i Metohiji, ali i koautor projekta "Svjedoci trajanja", koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Rumuniji.

 

 

Tagovi: