Održana tradicionalna manifestacija kod Doboja ''Baška pohod''

U Kotorskom kod Doboja održana je tradicionalna manifestacija ''Baška pohod''.

Ova manifestacija čuva od zaborava legendu nastalu prije vijek i po i izreku ''baška Turci, baška Kotorani'' koju stanovnici ovog naselja ljubomorno čuvaju.

Na "Baški pohod" u Kotorsko dođu iz brojnih zemalja svijeta porodice koje su porijeklom iz ovog kraja. Kažu da ih ima u 24 zemlje, ali da se rodnom kraju rado vraćaju da bi pohodili stazom dugom sedam kilometara oko naselja, prenosi RTRS.

- Svake godine dođemo na odmor u Kotorsko i učestvujemo u manifestaciji "Baška pohod". Uvijek nam lijepo bude, ovo je jedno lijepo tradicionalno okupljanje - kaže Zahid Karamehić iz Belgije.

Domaćice za ovu priliku pripremaju tradicionalna bošnjačka jela, a među njima svakako posebno mjesto zauzimaju razne vrste pita. Cilj je, kažu, da se gostima iz dijaspore boravak u Kotorskom učini što zanimljivijim, a i Kotorani da ostvare svoje ciljeve.

- Ove godine plan je da sakupimo novčana sredstva za izgradnju ljetnje pozornice koja bi služila za potrebe učenika, ali i kulturnih i sportskih aktivnosti na području MZ Kotorsko - kaže Salih Mešić, predsjednik Skupštine Udruženja građana Kotorsko.

Manifestacija "Baška pohod" čuva uspomenu na događaj kada su Kotorani nadmudrili Omer Pašu Latasa. On ih je kritikovao što su džumu umjesto petkom držali utorkom da bi se što pre riješili gladnih vojnika iz sela, nakon čega je nastala izreka "Baška Turci, baška Kotorani" , na koju je narod ovog kraja i danas ponosan.

(RTRS)

Tagovi: