Policija iz RS čuva mir u svijetu

U mirovnim misijama UN u Južnom Sudanu, Kongu i Kipru trenutno učestvuje sedam policijskih službenika Republike Srpske, a njihovim prethodnicima danas je za korektan i profesionalan angažman zahvalio direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Ćulum je naveo da je do sada u mirovnim misijama u šest zemalja učestvovao ukupno 71 službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

"Policija Republike Srpske i dalje će učestvovati u mirovnim misijama i dati doprinos miru i stabilnosti na ugroženim područjima", poručio je Ćulum nakon prijema za učesnike misija.

Policijski službenik iz Doboja Mersiha Husaković Ćehajić, koja je 18 mjeseci provela u Južnom Sudanu, rekla je da je u mirovnoj misiji obavljala poslove rada policije u zajednici, odnosno da je obučavala lokalnu policiju i zajednicu kako da rade i sarađuju.

"Kada smo došli u misiju imali smo 120 izbjeglica i to se činilo kao laka misija. Međutim, nakon krize u Južnom Sudanu dobili smo 50.000 izbjeglica, što je bio veći izazov, ali smo uspjeli da se suočimo sa svim problemima", istakla je Ćehajićeva.

Policijski službenik Ratko Gojić proveo je u Liberiji godinu i po dana, a kaže da je obavljao više rukovodećih poslova, te da je bio i u kriminalističkoj službi, što mu je posao i u Srpskoj.

Prijem za učesnike mirovnih misija organizovan je povodom Međunarodnog dana mirovnih snaga UN.

Tagovi: