Višak 600 željezničara

"Željeznice RS" planiraju da u trogodišnjem periodu smanje broj zaposlenih za skoro 600, a u prvoj fazi do kraja ove godine bez posla bi trebalo da ostane skoro 300 željezničara.

Najnoviji planovi za smanjenje broja radnika definisani su planom poslovanja ovog preduzeća za period od 2017. do kraja 2019. godine koji će biti razmatran na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara 13. aprila. "Željeznice", koje su zbog milionskih gubitaka pale na koljena, zapošljavale su na kraju 2016. godine 3.130 radnika, a planskim dokumentom definisano je da taj broj u idućih devet mjeseci bude sveden na 2.834.

- U planu je da broj zaposlenih u prvom kvartalu 2017. godine bude zadržan na postojećem nivou, a da od drugog tromjesečja počne smanjivanje radne snage. U posljednjem kvartalu ove godine planirano je otpuštanje 80 skretničara - navedeno je u planu poslovanja.

Uprava "Željeznica" u pokušaju stabilizacije poslovanja planira da na svim poslovima u iduće dvije godine otpusti 300 radnika i da na kraju 2019. njihov broj svede na 2.534. Bez posla bi moglo ostati najviše radnika na održavanju infrastrukture - 175, dok se na drugom mjestu nalazi osoblje angažovano u putničkom i teretnom saobraćaju i održavanju šinskih vozila gdje je planirano da bez posla ostane 113 radnika. Najmanje rezova biće u službama zajedničkih poslova gdje je planirano da broj radnika bude sveden na 265, što je smanjenje za 30 u odnosu na kraj 2017. godine.

"Željeznice" pitanje viška zaposlenih planiraju da rješavaju penzionisanjem, preraspoređivanjem radnika u druga društva i isplatom otpremnina. Otpremnine će biti isplaćivane isključivo radnicima sa stažom do deset godina kako bi troškovi bili što niži. Uz smanjenje radne snage, "Željeznice RS" planiraju i velike uštede na troškovima za plate koji su do sada bili najveći.

"Željeznice" su prošlu godinu završile sa minusom od 30 miliona maraka, a planirani gubitak u ovoj iznosi 27,04 miliona, idućoj 4,47 miliona, a u 2019. godini 679.640 KM.

Vršilac dužnosti direktora "Željeznica RS" Dragan Savanović juče nije odgovarao na pozive, dok predstavnici sindikata ovog preduzeća naglašavaju da nema smanjenja broja radnika dok ne budu izrađeni kriterijumi na osnovu kojih će biti utvrđeno ko je višak.

- Kriterijumi će biti određeni u skladu sa zakonskim rješenjima i na osnovu njih biće utvrđeno ko su radnici koji su potencijalni višak. Sa Vladom smo dogovorili da će biti napravljen i program zbrinjavanja zaposlenih koji su višak, tako da oni na kraju neće biti poslati na ulicu - kazao je predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Akcionari "Željeznica RS" krajem prošle godine nisu prihvatili rebalans plana poslovanja za period od 2016. do 2018. godine. Odbijenim dokumentom bilo je predviđeno otpuštanje više od 300 željezničara. Akcionari su odbacili plan jer je predviđao konstantan pad obima prevoza robe i putnika.

Vlada RS u saradnji sa upravom "Željeznica" i Svjetskom bankom izrađuje plan restrukturiranja ovog preduzeća koji bi ponudio rješenja za spas.

Protesti

Radnici "Željeznica RS" održali su ovog mjeseca dva protesta, a nakon drugog dio njih je stupio u štrajk glađu i blokirao prugu jer uprava nije ispunila njihove zahtjeve da budu isplaćene naknade i plata za februar.

Tek nakon reakcije predsjednika RS Milorada Dodika uprava je isplatila naknadu za topli obrok i prevoz za dva mjeseca i platu za februar, pa su radnici prekinuli štrajk.

(GLAS)

Tagovi: