DAN PREVENCIJE VRŠNJAČKOG NASILJA: Problemi nastaju ako nema povjerenja (FOTO)

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac ocijenila je da sve odgovorniji pristup škola kada je riječ o vršnjačkom nasilju, te da škole same prepoznaju ponašanja kod djece koja mogu ukazivati da su žrtve različitih oblika nasilja i kod djece koja imaju problema u ponašanju.

Ona je novinarima u Banjaluci na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana prevencije vršnjačkog nasilja pojasnila da dodatni problem predstavlja činjenica da sistem nije našao način da uspostavi potrebnu saradnju roditelja i škole, jer tamo gdje nema te saradnje i međusobnog povjerenja, sve je problem. 

"Ne treba očekivati prijavu, nego treba takva ponašanja prepoznati. Zabrinjava da je sve više prijava takvog ponašanja u predškolskim ustanovama", dodala je Grahovčeva. 

Prema njenim riječima, nema pravila da li je riječ o velikim školama, velikim gradovima ili manjim sredinama, ali je primljeno više prijava nasilja nad djecom, nego među djecom. 

"Ne znamo da li je tako i stvarno, jer resorno ministarstvo nikad nije uradilo izvještaj o vršnjačkom nasilju, na čemu insistiramo. Prošle godine imali smo 655 prijava i to je povećanje, nemamo problem sa brojem žalbi kroz pojedinačna postupanja, pokušavamo unapređivati sistem da bi se iz iskustva jedne škola eliminisala loša praksa u drugoj", tvrdi Grahovčeva. 

Ona smatra da sistem nadzora nije u funkciji prevencije. 



Direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Banjaluci Svjetlana Radusin rekla je da do sada iz ove škole nije bilo prijavljivanja vršnjačkog nasilja, što ne znači da ga nema, ali stručna služba i nastavnici, kao i uprava trude se da djeluju preventivno. 

"Ukoliko i dođe do nasilja, trudimo se da sve riješimo unutar škole", dodala je Radusinova i naglasila da djecu uče mirnom rješavanju konflikata, na čemu rade kroz odjeljenske zajednice i svakodnevnu nastavu. 

Ona smatra da često djeca nasilnici prenose modele ponašanja iz kuće, te da je neophodan rad na prevenciji sa roditeljima. 

Vandredni profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Ivana Zečević rekla je da uzrok vršnjačkog nasilja leži u odnosima u porodici, kao i da to mogu biti djeca koja gledaju nasilje u porodici, ali i djeca koja nisu socijabilna i koja ne znaju ispravan način na koji bi se prilagodila sredini. 

On smatra da djeca nikada nisu kriva, da je važno sa njima raditi i ne osuđivati ih.

Tagovi: