OMLADINSKI GASTRO FESTIVAL: Pozvali učenike u Moskvu

Predstavništvo Republike Srpske u Rusiji poziva učenike ugostiteljskih i turističkih škola u Srpskoj da se prijave za učešće na Omladinskom gastronomskom festivalu - Vaskrs 2017, koji će 17. aprila biti održan u Moskvi.

Osim predstavljanja tradicionalnih specijaliteta Srpske i upoznavanja o nacionalnoj kuhinji drugih pravoslavnih zemalja, ekipa od dva člana moći će da učestvuje i u takmičarskom dijelu festivala koji podrazumijeva nekoliko nominacija. 

Inače je u Predstavništvu rečeno da je cilj festivala ujedinjavanje pravoslavnih zemalja, unapređenje profesionalnosti mladih kuvara, ali i promocija pravoslavne trpeze i gostoprimstva pravoslavnih naroda. 

"Mladi kuvari imaće priliku da razmijene i iskustva, kao i unikatne recepte sa drugim učesnicima da bi unaprijedili svoje kulinarsko umijeće", istakli su u Predstavništvu Srpske u Moskvi. 

Ovakvi festivali se održavaju dva puta godišnje za velike pravoslavne praznike, a ove godine Predstavništvo Republike Srpske prvi put je učestvovalo 13. januara na festivalu organizovanom povodom Božića. 

Na stolu ukrašenim badnjakom i Zmijanjskim vezom, koji je već tri godine na spisku kulturne baštine Uneska, predstavljeni su nacionalni specijaliteti poput ćevapa, proje, sarme, prebranca, baklave i ostalih jela. 

Na festivalu su učestvovale i Srbija, Crna Gora, Bugarska, Grčka, kao i druge zemlje. 

Šef Predstavništva Republike Srpske Duško Perović ocijenio je da ovakvi događaji doprinose zbližavanju pravoslavnih zemalja i naroda na temelju zajedničkih kulturnih vrijednosti i vjekovnih tradicija. 

Organizatori festivala su manastir Sveto-Danilov i Centar za obnovu tradicija iz Moskve, čiji je cilj spajanje nematerijalnog blaga pravoslavnih zemalja.

INFORMACIJE

Za više informacija obratiti se na mail:  info@office-rs.ru  ili na + 7495 626-57-00

Tagovi: