Penzije iz RS putuju od SAD do Australije

 Penzije zarađene u RS Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje svakog mjeseca šalje na 47.631 adresa širom svijeta, a među "rasutim" penzionerima ima i stanovnika Australije, SAD i Azije.

Kako su objasnili u Fondu PIO RS isplata se, računajući i FBiH, vrši u 28 država na četiri kontinenata, za šta je mjesečno potrebno oko deset miliona KM.

- Na godišnjem nivou za korisnike u inostranstvu to je iznos oko 120 miliona KM. Najviše sredstava, oko 4,8 miliona KM mjesečno, isplaćuje se za blizu 20.000 korisnika sa prebivalištem u Srbiji, potom za korisnike u Hrvatskoj - rekli su u Fondu PIO i podsjetili da u RS ima 209.978 penzionera, za koje mjesečno izdvajaju 73,6 miliona KM.

Najveća penzija, zarađena u Srpskoj, prema podacima Fonda, stiže penzioneru iz Slavonskog Broda i to 1.380 KM, dok korisniku iz Novog Sada mjesečno na račun liježu 34 marke manje.

- Veliki broj korisnika sa prebivalištem u inostranstvu ima srazmjernu penziju, koja se vezuje za korisnika koji je imao ostvareni staž osiguranja u dvije ili više država. Međutim, ima i veliki broj onih koju su ostvarili samostalnu penziju u RS, a potom žive u inostranstvu gdje im se i vrši isplata - objasnili su u Fondu PIO.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj ističe da, kad su u pitanju "putujuće" penzije, one uglavnom idu u ruke bivšim stanovnicima Srpske, koji su se sticajem okolnosti preselili u drugu državu, odnosno kontinent.

Zemlje u koje odlazi najviše penzija

Srbija          -     19.487

Hrvatska      -      11.886

Crna Gora    -       1.609

Austrija       -          804

Slovenija     -          728

Njemačka      -          640

Švedska     -          175

Holandija     -          123

Australija    -          157

SAD              -            55

Rusija            -           14

 

(GLAS)

Tagovi: