DODIK: Dobio sam poziv, ne idem u Sarajevo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Palama da odluka o privremenoj suspenziji glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića govori o tome koliko su pravosuđe i tužilaštvo podložni raznim političkim uticajima, prije svih, Stranke demokratske akcije /SDA/.

Dodik je naglasio da SDA, uticajem na pravosuđe, pokušava da sve modelira u skladu sa svojim željama.

"Sada stranci naravno ćute, sad im i nije stalo do pravosuđa kada se u njega uplete politika, ali u svakom slučaju to je njihova stvar", rekao je Dodik novinarima komentarišući odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH da se Salihović od sutra privremeno suspenduje sa dužnosti glavnog tužioca do okončanja disciplinskog postupka zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti.

Navodeći da je dobio poziv Tužilaštva BiH za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu Republike, predsjednik Srpske potvrdio je da ostaje pri stavu da će se odazvati ovom pozivu u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u Srpskoj, ali ne i u Sarajevu.

On je naglasio da je formalno već pripremljena apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa ocjenom ustavnosti svih zakona i opštih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituisan u skladu sa Ustavom poslije izbora 2014. godine.

Kada je riječ o drugoj apelaciji Ustavnom sudu BiH koja se odnosi na 1. mart - "dan nezavisnosti BiH", Dodik je objasnio da je potrebno da se ispune tehnički uslovi, odnosno da se prikupe potpisi članova Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Treba da se okupe ljudi koji žive na prostoru cijele Republike, vjerovatno sutra, jer je sutra sjednica Glavnog odbora SNSD-a, i tu ćemo prikupiti potpise, tako da ćemo u petak ili ponedjeljak moći formalno da podnesemo taj zahtjev", precizirao je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a.

 

Tagovi: