MILENA ZRNIĆ DOBILA NOVI POSAO: ''Radite ono što želite''

Život nije bajka. Mladi u cijelom svijetu se suočavaju sa akutnim problemom nezaposlenosti, pa čak i oni koji rade trpe nepovoljne oblike zaposlenja koji im ne omogućavaju dostojanstven život. To su nalazi i Svjetskog izvještaja o zapošljavanju i trendovima za mlade ILO (World Employment and Social Youth Outlook 2016).

Međutim, pozitivnih primjera ipak ima i jedan takav vam želimo ispričati. Milena Zrnić je mlada majka 17-mjesečnog dječaka koja živi u Banjaluci.

Po zanimanju je farmaceutski tehničar i u struci je radila nepunih deset godina. O prijašnjim poslodavcima ne želi pričati, uzimajući u obzir i dobra i loša iskustva i lažna obećanja. Mnogi govore o problemu nezaposlenosti, ali se rijetko potencira problem uslova rada za mlade, mogućnost napredovanja i podrške koju mogu dobiti na poslu.

Milena je odmah po prijavljivanju na Zavod za zapošljavanje RS, u birou Banjaluka, dobila svog savjetodavca – Sanju Raković od koje je dobila podršku i usmjerenje u traženju posla. Nakon izvjesnog perioda i individualnog savjetovanja, Sanja je preporučila Milenu u Klub za traženje posla za koji zna da može pomoći nezaposlenima da kroz druženje i grupnu podršku se osnaže i uvide određene nedostatke i nauče kako da ih prevaziđu.

“Klub za traženje posla mi je ponudio mnogo korisnih informacija i veoma kvalitetnu obuku za aktivno traženje posla, a naročito je bilo korisno raditi simulacije razgovora za posao. Na prvoj simulaciji sam imala ogromnu tremu. Tu sam shvatila kakve mi greške pravimo na razgovoru za posao. Da nije bilo voditelja Kluba i moje grupe, ne bih nikada naučila kako da prevaziđem tremu i prerastem lapsuse koje sam pravila. Voditelj Kluba, Dalibor Žunić je stručan i prije svega posvećen poslu, i stremi ka postizanju dobrih rezultata. Njegove grupe imaju veliki uspjeh, a u mojoj grupi nas je dvoje dobilo posao u sedam dana’’, kazala je.

Kako je to Zavod pomogao Mileni? Poslodavac je uputio zahtjev za posredovanje Zavodu, gdje se prije svega upućuju mladi iz Kluba za traženje posla.

Dalibor je preporučio Milenu, razgovor za posao je dobro obavila i dobila posao.   Ono što je važno je da je Milena zadovoljna poslom koji radi, a njeno zadovoljstvo će uticati da što duže bude u radnom odnosu i da na taj način doprinosi društvu.

 Njena poruka mladima je: “Radite u životu ono što morate da bi poslije radili ono što volite. Sa jednim poslom se otvara drugi. I tako stižete do cilja…Fokus neka vam bude na cilju, a ne na preprekama. I kad se okrenete iza sebe, prepreke su vas dovele  tu  gdje ste sada...”

PRIREDILA: JELENA STANIĆ

Tagovi: