U BANJALUCI 500 VJEČITIH STUDENATA: Septembar zadnji rok za diplomu

Studenti iz Republike Srpske koji su fakultete upisali po starom nastavnom planu i programu, po svemu sudeći, imaju tek nešto više od mjesec dana da steknu diplomu.

Samo na Univerzitetu u Banjaluci više je od 500 "vječitih" studenata, od kojih su mnogi fakultete upisali još prije deceniju. Za one koji ni teoretski nisu u mogućnosti da do 30. septembra diplomiraju, spas je u usvajanju novog zakona kojim bi pomenuti rok bio produžen za još godinu dana.

Međutim, pošto još nije finiširan ni predlog novog Zakona o visokom obrazovanju RS, i sami studenti su svijesni da im se, ako ne diplomiraju do kraja ove akademske godine, ne piše dobro.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su za "EuroBlic" da, prema važećem zakonu, studenti upisani na diplomski i postdiplomski studij školovanje po starom program moraju da završe najkasnije do kraja akademske 2015/16. godine.

"Naša namjera je bila da novi zakon bude usvojen prije početka ove akademske godine, a da se počne primenjivati od 2016/17. U suprotnom, visokoškolske ustanove će morati na vrijeme da obavjeste studente o načinu na koji će biti izvršen prelazak sa starog na novi sistem studija", kažu u resornom ministarstvu.

U Univerzitetu u Banjaluci podsjećaju da je, na zahtjeve studenata, rok skoro svake godine pomjeran za jednu akademsku godinu.

"Zakon o visokom obrazovanju je od 2010. do danas pretrpio čak četiri izmjene. Dalje pomjeranje roka polako gubi smisao. Naime, uvijek će biti opravdanja za odlaganje završetka studija, a servisirati te programe do posljednjeg slučaja jako je skupo", kaže prorektor za nastavu i studentska pitanja Simo Jokanović.

Prelaskom na novi sistem studenti će morati da pohađaju nastavu za razliku predmeta, a drugo rješenje je da se upišu na vanredni bolonjski studij. Postoji mogućnost da će morati da polažu i neke nove predmete ili dijelove predmeta koje nisu imali u starom.

Tražiti produženje roka

U Uniji studenata RS kažu da ih studenti u posljednje vrijeme često zovu kako bi se informisali o roku do kojeg moraju da diplomiraju.

"Tražićemo da on ipak bude produžen, ali ne na cijelu akademsku godinu, nego na neki kraći rok. Tako će oni koji ozbiljno misle da završe fakultet imati priliku da to napokon učine", ističe potpredsjednik ove unije Goran Vučić.

Tagovi: