ZABORAVNI POTOMCI: Dug ''iskopava'' pokojnike

U pojedinim gradovima Republike Srpske uskoro bi mogla da zaživi praksa ekshumacije pokojnika, čiji nasljednici ne plaćaju naknadu za održavanje grobnica.

U preduzećima koja se bave pogrebnom djelatnošću naglašavaju da mnogi građani naknadu nisu plaćali i po tri decenije. Zato su nadležni zasukali rukave i krenuli sa pravljenjem liste dužnika, koje će još jednom pozvati na odgovornost.

Ako sve ostane mrtvo slovo na papiru, ne isključuju mogućnost vađenja i premiiiještanja u zajedničku grobnicu posmrtnih ostataka pokojnika, čime bi grobno mjesto bilo spremno za ponovnu prodaju.

Analize pokazuju da, otprilike, svaki drugi “nasljednik” neredovno ili uopšte ne plaća naknadu za održavanje grobnog mjesta, u kojem počivaju posmrtni ostaci člana njegove uže ili šire porodice.

U Gradskom groblju Banjaluka kažu za „EuroBlic“ da po osnovu neplaćanja naknade za održavanje grobnih mejsta mjesečno beleže gubitak od oko 150.000 KM.

– Naknada za održavanje košta 24 KM godišnje. Međutim, plaća je tek nešto više od polovine onih čiji su članovi porodice sahranjeni na ovom groblju. Neki naknadu nisu platili i po 30 godina, tako da je dobar dio ukupnog duga nenaplativ – kaže direktor Nedeljko Milaković.

Zaposleni u ovom preduzeću ulažu nadljudske napore da uđu u trag dužnicima, što je često prava nemoguća misija.

– Šaljemo opomene na adrese, lično idemo na vrata, zovemo telefonom, raspitujemo se kod komšija. Međutim, mnogi od njih su se preselili, pa ne možemo da ih nađemo. Iako je predviđeno da, u slučaju neplaćanja naknade, možemo da ekshumiramo posmrtne ostatke, do sada to nismo radili. Trenutno pravimo registar nasljednika-dužnika, a ako naplata i dalje bude loša, nećemo imati izbora – ističe Milaković.

Sličnog stava su i u dobojskom Komunalnom preduzeću, u kojem kažu da pojedinci od rata nisu platili naknadu za održavanje grobnica, koja godišnje košta 17 KM.

- Pored onih koji svesno izbjegavaju ovu obavezu, dešava se i da su se članovi porodica preminulih raselili ili su u međuvremenu umrli – kaže za “EuroBlic” šef radne jedinice pogrebne delatnosti u dobojskom komunalcu Darko Gavrić, javio je ''Blic''.

Podsjeća da, ako porodica duže od deset godina ne plaća naknadu, nadležno preduzeće ima pravo da ekshumira posmrtne ostatke i oslobodi grobnicu.

- To što do sada nismo pribjegavali ovakvoj mjeri, ne znači da ubuduće nećemo – ističe Gavrić.

Cedulje na grobovima

Kad iscrpe sve metode ulaska u trag neplatišama iz reda “ožalošćenih” porodica, nadležni na grobovima ostavljaju cedulje sa upozorenjem. To pojedinim rođacima pokojnika zna da “osvježi pamćenje”, pa se jave i izmire bar dio duga.

Mnogi, međutim, ignorišu opomene, nastavljajući tako višedecenijsku praksu neplaćanja pomenute naknade, dok većina nikad i ne vidi cedulju, jer su odavno prestali da posećuju grbove najmilijih.

Tagovi: